Hoog bewustzijn Europese privacy-rechten onder Nederlanders

Nederlanders zijn zich bovengemiddeld bewust van Europese privacy-rechten.

Dit blijkt uit onderzoek onder 27.500 Europeanen dat op verzoek van de Europese Commissie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar.

Zes verschillende rechten

Kantar ondervroeg Europeanen over zes verschillende rechten van de Europese privacywet. Bij vier van deze rechten scoort Nederland het hoogst van alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Het betreft het recht om data op te vragen, het recht om data te laten aanpassen, het recht om je af te melden voor digitale reclame (zoals reclame via sms of e-mail) en het recht om data te laten verwijderen.

Algoritme

Nederlanders scoren echter minder hoog als het gaat om bekendheid met het recht om niet onderworpen te worden aan een volledig automatische beslissing, zoals door een algoritme. Negen landen in Europa scoren hierin beter dan Nederland. Wel zijn Nederlanders zich hier net iets bewuster van dan het gemiddelde van alle EU-landen. Nederlanders behoren tot de top drie als het gaat om de kennis over het recht om je data te verplaatsen naar een andere beheerder. Allen Ieren en Slowaken scoren hier beter.

Klik hier voor de Special Eurobarometer 487a.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief