Huawei kon gebruikers Vodafone in Italië afluisteren

Telecombedrijf Vodafone ontdekte tien jaar geleden in Italië beveiligingslekken in apparatuur van het Chinese Huawei. Via deze backdoors waren gebruikers af te luisteren.

Dit blijkt uit documenten die het Amerikaanse Financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg van 2009 tot 2011 bijhield over de beveiliging van het telecomnetwerk van Vodafone.

Spioneren

Volgens Vodafone tonen deze documenten aan dat Huawei de backdoors kon misbruiken. Het Chinese bedrijf kon zich er toegang mee verschaffen tot het mobiele netwerk van miljoenen Italiaanse burgers en bedrijven. Of het de achterdeurtjes ook actief heeft misbruikt om te spioneren, is niet bekend. De kwetsbaarheden in het telecomnetwerk zijn een paar jaar geleden gerepareerd, zegt Vodafone. Huawei heeft laten weten in 2011 en 2012 geïnformeerd te zijn over de backdoors, en zou er daarna iets aan gedaan hebben.

5G-netwerk

Het Chinese Huawei wordt al langere tijd kritisch bekeken. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, maken zich zorgen dat de Chinese overheid Huawei gebruikt om buitenlandse telecomnetwerken af te luisteren. Een meerderheid in de Tweede Kamer vond onlangs dat Huawei uitgesloten moet worden bij de aanleg van een 5G-netwerk. KPN werkt in Nederland samen met Huawei voor het bouwen van een 5G-netwerk. De kern van dit netwerk wordt uitsluitend door westerse ondernemingen aangelegd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief