Inloggen op websites met bankgegevens

Op korte termijn gaan banken het mogelijk maken om in te loggen op andere websites met de inlogmiddelen van de bank. Hierbij kan het biijvoorbeeld gaan om webwinkels of overheidsinstanties. Klanten beschikken daarmee over een veilige inlogmethode waarmee ze zich online gemakkelijk kunnen identificeren.

Het aanvragen en onthouden van toegangscodes door gebruikers behoort dan tot het verleden. Bedrijven en instellingen krijgen meer zekerheid over de identiteit van hun online gebruikers en klanten.

Identiteitsbewijs
Banken zijn daartoe in staat, omdat iedereen die een bankrekening opent zich dient te legitimeren met een geldig, wettelijk identiteitsbewijs. De bank zal aan zijn klanten goedkeuring vragen om de benodigde gegevens ter beschikking te stellen. Zo houden gebruikers de controle over wie, welke gegevens van hen ontvangt.

Betaalvereniging Nederland
Een bank kan in opdracht van de ene organisatie toestemming aan een klant vragen om de geboortedatum door te geven en voor een andere organisatie de adresgegevens. Onder regie van Betaalvereniging Nederland starten in het begin van volgend jaar de eerste pilots. Als deze goed verlopen, zal deze gezamenlijke dienst van de banken ruimer worden aangeboden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief