Kamerleden ongerust over ransomware in hospitaals

De ransomware-infectie bij een ziekenhuis in de Verenigde Staten heeft ook in Nederland tot bezorgdheid geleid. Twee Kamerleden, Dijkstra en Verhoeven van D66, hebben hierover vragen gesteld aan minister Schippers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie en Veiligheid).

Dijkstra en Verhoeven vroegen hen of zo’n infectie die tot een noodtoestand in het getroffen ziekenhuis leidt, ook in ons land heeft plaatsgevonden of in de toekomst kan plaatsvinden. Voorts vroegen de Kamerleden welke preventieve maatregelen er getroffen worden om ziekenhuizen tegen zulke ransomware-infecties en de gevolgen daarvan te beschermen. Bovendien willen ze van de minister horen wat ziekenhuizen doen aan het creëren van bewustzijn op dit gebied.

Cyberhygiëne

De vraag aan de ministers luidde: “Krijgen artsen en medewerkers in ziekenhuizen ‘cyberhygiëne’-training om dergelijke infecties van ransomware (of malware) te voorkomen? Zo nee, waarom niet? Deelt u de mening dat het wenselijk is als hier wel voor gekozen wordt om mogelijke risico’s te verminderen?”.

Testen
Voorts willen de Kamerleden weten of Van der Steur en Schippers de veiligheid van ICT-systemen van ziekenhuizen zouden willen laten testen. De ministers dienen binnen drie weken antwoord te geven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief