Kantonrechter: Verplichte vingerafdruk Manfield in strijd met AVG

Manfield mag werknemers niet verplichten een kassasysteem te gebruiken dat alleen functioneert op basis van een vingerafdruk.

De rechtbank van Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat dit in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Biometrische gegevens

Manfield heeft voor alle filialen een nieuw kassasysteem geïntroduceerd. Medewerkers van de schoenenwinkel kunnen zich voortaan alleen nog maar identificeren met hun vingerafdruk. Voorheen gebeurde dit met een persoonlijke cijfercode. Een van de personeelsleden vond dit een inbreuk op haar privacy. Op grond van artikel 9 van de Europese privacywetgeving is het gebruik van biometrische gegevens om iemand te identificeren in principe verboden.

Andere vormen van beveiliging

Manfield voerde echter aan dat het nieuwe kassasysteem noodzakelijk was om de gevoelige informatie over personeel en klanten te beschermen. Mensen zouden elkaars pas al dan niet ongevraagd kunnen lenen, beargumenteerde de schoenenwinkel. De kantonrechter vond het gebruik van de vingerafdrukken echter “niet absoluut noodzakelijk” om de persoonsgegevens van personeel en klanten te beschermen. Volgens hem zijn er ook andere vormen van beveiliging in de schoenenwinkel mogelijk, zoals camera’s in de filialen hangen, alarmpoortjes bij de ingang en kluisjes voor het personeel. Deze vormen van beveiliging zouden volgens de rechter ook kunnen bijdragen aan de bescherming van persoonsgegevens.

Klik hier voor de uitspraak van de rechter.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief