Kleinere bedrijven vaker slachtoffer cybercrime

Kleinere bedrijven zijn vaker het slachtoffer van cybercrime dan grotere bedrijven. Volgens ABN Amro heeft 11 procent van de grotere ondernemingen met internetaanvallen te maken gehad. Bij mkb-bedrijven bedraagt het percentage 23 procent.

“Nu grotere ondernemingen hun beveiliging tegen cybercriminelen steeds beter op orde hebben, krijgen mkb-bedrijven vaker last van cybercriminaliteit”, aldus analisten van ABN Amro. “Het midden- en kleinbedrijf blijft echter relatief nog achter in aandacht voor en investeringen in cybersecurity.”

Kosten
Bescherming tegen deze vorm van criminaliteit is niet voor elke onderneming even gemakkelijk. Zo kunnen bedrijven te maken krijgen met verschillende posten: extra IT-kosten, een hogere verzekeringspremie en/of een negatieve kredietbeoordeling.

Losgeld
De meeste kleinere ondernemers onderschatten echter het risico op cybercrime. In het rapport van de bank staan diverse online misdrijven, zoals DDoS-aanvallen waardoor een website onbereikbaar wordt, of hackers die belangrijke informatie willen ontvreemden. Ook ransomware wordt steeds vaker ingezet door kwaadwillenden. In dat geval versleutelen criminelen computers, inclusief alle bestanden van een slachtoffer, todat er losgeld wordt betaald.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief