Leger gaat hackers opleiden voor offensieve capaciteit

Het Nederlandse leger gaat hackers trainen voor aanvallen op computersystemen van vijanden. Deze cybercommando’s beginnen dit jaar met hun opleiding. Dit is verteld op een symposium georganiseerd door de Koninklijke Militaire Academie. Volgens Tom Middeldorp, de commandant der strijdkrachten, zullen deze militairen deel uitmaken van een nieuwe cybermacht van ongeveer tweehonderd man. De opleiding van deze hackers is in lijn met een eerdere aankondiging van de voormalig Minister van Defensie Hans Hillen dat stappen worden genomen richting offensieve digitale operaties.

Nederland is een van de weinige westerse landen die openlijk erkennen dat het offensieve plannen heeft in dit domein. De regering zal nog moeten vaststellen wat de gevechtsrichtlijnen zullen gaan worden. Wanneer er geen operationele militaire activiteiten zijn, zullen de cybersoldaten werkzaamheden verrichten bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

De hackers zijn geselecteerd via een interne competitie binnen het leger. Aan deze competitie hebben in totaal ongeveer vierhonderd militairen deelgenomen. Daarnaast zijn er tientallen andere functies waaronder een ‘cyberadviseur’. Deze cyberadviseur wordt opgeleid om naast de commandant van de eenheid ‘de techniek naar operaties te vertalen’, aldus Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief