Luchtvaartmaatschappijen moeten passagiersgegevens delen met overheid

In 2018 dienen luchtvaartmaatschappijen hun reserverings- en check-in-gegevens te delen met de overheid. Doel van de maatregel is om deze gegevens in te zetten in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme. Dit staat in de begroting van Veiligheid en Justitie voor 2018.

Hiervoor wordt de eenheid Passagiersinformatie Nederland (Pi-NL) in het leven geroepen. Pi-NL zal vallen onder de verantwoordelijkheid van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

In 2018 operationeel
“De eenheid moet in 2018 operationeel zijn, als de EU-richtlijn passagiersgegevens wordt geïmplementeerd. De wetgeving die nodig is om deze implementatie mogelijk te maken, is dan ook klaar,” aldus het ministerie.

EU PNR-richtlijn
Volgens de EU PNR-richtlijn (Passenger Name Record) moet vanaf 2018 elke EU-lidstaat beschikken over een PIU (Passenger Information Unit). Hierbij gaat het om gegevens die reizigers aan luchtvaartmaatschappijen verstrekken: hun naam, reisdatums, route, ticketinformatie, contactgegevens, waar de vlucht is geboekt, de wijze van betalen, het stoelnummer in het vliegtuig en informatie over de meegenomen bagage.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief