Man bekent beheer marktplaatsen cybercriminelen

Een 29-jarige Russische man heeft recentelijk in de Verenigde Staten bekend dat hij twee online marktplaatsen voor cybercriminelen heeft beheerd.

Op één van de websites, die de naam Cardplanet had, werden gestolen creditcardgegevens aangeboden en verkocht.

20 miljoen schade

De creditcardgegevens die via Cardplanet werden verhandeld, zouden volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie een schade van ruim 20 miljoen hebben veroorzaakt. Daarnaast beheerde de Rus nog een andere website waar cybercriminelen slechts op uitnodiging lid van konden worden. Op deze online marktplaats werden gestolen gegevens, malware en cybercrimediensten aangeboden.

Infiltratie

Om lid van laatstgenoemde website te kunnen worden, moesten nieuwe leden de steun van minstens drie bestaande leden hebben. Tevens dienden ze een borg van 5.000 dollar te voldoen. Deze maatregelen hadden als doel om te voorkomen dat opsporingsdiensten de marktplaats konden infiltreren. Ook dienden ze ervoor te zorgen dat criminelen zich hielden aan afspraken die ze op de marktplaats maakten.

Vliegveld

Eind 2015 werd de Rus gearresteerd op een vliegveld in Israël. In november 2019 werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De rechter zal op 8 mei van dit jaar uitspraak doen in deze zaak.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief