Man verliest wachtwoord bitcoins: mogelijke schade 180 miljoen euro

Een Duitse programmeur in San Francisco is het wachtwoord kwijt van zijn IronKey, een beveiligde harde schijf. Hierdoor heeft hij geen toegang tot zijn bitcoins ter waarde van 180 miljoen euro.

Bijkomend probleem is dat de IronKey zichzelf vergrendelt na tien keer foutief inloggen. De man heeft al acht pogingen gedaan.

Digitale portemonnee

Stefan Thomas, zoals de man heet, kreeg de 7.002 bitcoins tien jaar geleden cadeau. Ze hadden toen een waarde van ongeveer 28.000 euro. Hij bewaarde de bitcoins in een digitale portemonnee op de IronKey en schreef het wachtwoord op een briefje. Dat laatste is hij echter kwijtgeraakt. Ik lig er echt in bed aan te denken”, vertelde de man onlangs aan de New York Times. „Dan ga ik weer naar de computer met een nieuwe strategie en dan werkt dat opnieuw niet en dan ben ik weer wanhopig.”

Beveiligingsexpert

Naar aanleiding van het verhaal in de krant, heeft een beveiligingsexpert van de Universiteit van Stanford contact met de man opgenomen. Hij heeft zijn hulp aangeboden voor tien procent van de waarde van de bitcoins, met de verzekering dat hij het wachtwoord binnen zes maanden kan achterhalen. Het slachtoffer heeft zijn ervaringen op Twitter gedeeld: „Ik hoop dat anderen van mijn fouten kunnen leren. Test je back-ups regelmatig om te checken of ze het nog steeds doen. Als ik een beetje vooruit had gekeken, had dat een decennium spijt kunnen voorkomen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief