Meer dan 200.000 privécamera’s aangemeld voor politiedatabase

Vorige maand zijn opnieuw de gegevens van duizenden particuliere beveiligingscamera’s opgenomen in een database van de Nederlandse politie. Het betreft de database Camera in Beeld. Hiermee heeft de politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waarvan zij opnames maken.

In januari van dit jaar ging een campagne van start waarin burgers gevraagd werd om hun bewakingscamera in de database te registreren. “Na 12 dagen stond de teller op bijna 4.000 nieuw aangemelde beveiligingscamera’s,” aldus de politie. Op dit moment zijn er al meer dan 200.000 privécamera’s geregistreerd.

Misdrijven

Veel ondernemers zetten camera’s in voor toezicht en voor de beveiliging van hun gebouwen en goederen. Ook steeds meer particulieren zetten camera’s in als beveiliging. De politie gebruikt regelmatig camerabeelden om misdrijven op te lossen. Met de databank kan zij sneller achterhalen waar in de een buurt van bijvoorbeeld een inbraak zich camera’s bevinden. Vervolgens neemt de politie contact op met de eigenaar ervan.

Vorderen

“Als we denken dat uw beelden kunnen helpen in het onderzoek, dan nemen we contact met u op om te vragen of we de beelden mogen bekijken. We kunnen de beelden dus alleen zien als u ze aan ons geeft,” laat de politie weten. Op de website van de politie is over Camera in Beeld te lezen dat een politiefunctionaris dergelijke beelden zal vorderen. Indien nodig zal zij de beelden komen ophalen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief