Meta krijgt 1,2 miljard euro boete wegens overtreding AVG

De Ierse privacytoezichthouder DPA heeft Meta een boete van 1,2 miljard euro opgelegd, omdat het bedrijf niet overeenkomstig de AVG heeft gehandeld. Meta heeft een Europees hoofdkantoor in Dublin.

Data Privacy Stichting

Sinds 16 juli 2020 wisselt het moederbedrijf van Facebook persoonlijke gegevens uit met de Verenigde Staten op basis van een modelcontract (Standard Contractual Clauses). De Data Privacy Stichting (DPC) vindt dat het modelcontract de risico’s op schending van fundamentele rechten en vrijheden van Europese burgers niet wegneemt. Meta dient nu de uitwisselingen van data aan te passen, zodat deze conform de AVG zijn.

Amerikaanse surveillancewetgeving

Privacy-activist Max Schrems is verheugd over de uitspraak. Volgens hem had de boete aanzienlijk hoger kunnen uitvallen: tot wel ruim 4 miljard euro. Hij stelt dat Meta opzettelijk de wet heeft overtreden om 10 jaar lang geld te kunnen verdienen. “Tenzij de Amerikaanse surveillancewetgeving wordt aangepast, moet Meta de eigen systemen fundamenteel herstructureren,” aldus Schrems. Het oordeel van de DPC betekent dat Meta alle persoonlijke data van Europeanen niet meer naar de VS mag versturen.

Klik hier voor het bericht van de European Data Protection Board.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief