Op 13 januari 2015 is Microsoft gestopt met de mainstream-ondersteuning van Windows 7. Vanaf die datum voegt het bedrijf geen nieuwe features meer toe aan dit besturingssysteem. Het besturingssysteem blijft wel beveiligingsupdates en ‘hotfix support’ ontvangen.
Op 14 januari 2015 begint de ‘extended supportfase’ die doorloopt tot 14 januari 2020. Windows 7 bevindt zich weliswaar halverwege de levenscyclus maar het besturingssysteem wordt volgens StatCounter en Net Applications door meer dan vijftig procent van alle internetgebruikers gebruikt. In Nederland neemt het aantal Windows 7-gebruikers langzaam af sinds juli 2014, maar 53% werkt nog steeds met Windows 7.
Overstappen
Het aandeel van Windows 7 steeg zelfs het afgelopen jaar, volgens Net Applications. Dat komt ook omdat Microsoft Windows XP niet meer ondersteunt. Bedrijven en consumenten stappen over op een nieuwere Windowsversie. Veel bedrijven besloten niet op Windows 8 over te stappen. StatCounter liet, ondanks de migratie van XP-gebruikers, in december wel een daling van het Windows 7-aandeel zien, ten gunste van Windows 8.1.
In augustus 2014 waarschuwde Gartner nog dat bedrijven met het einde van Windows 7 aan de slag moeten, om een nieuwe “XPocalypse” te voorkomen. Stephen Kleynhans van Gartner: “Het einde van de ondersteuning van Windows 7 lijkt ver weg, maar de tijd tussen de mogelijke lancering van de volgende Windowsversie en het einde van de ondersteuning van Windows 7 is ongeveer hetzelfde tijdsvenster als met het einde van de Windows XP-support.”