Miljoenen labuitslagen ontoegankelijk door gijzelsoftware

Het grootste gespecialiseerde testlaboratorium van Canada is recentelijk door cybercriminelen aangevallen met ransomware. Bloedtesten en andere labuitslagen van 15 miljoen Canadezen waren daardoor niet meer te benaderen.

LifeLabs heeft het losgeld dat de cybercriminelen vroegen betaald, om zo weer over de gegijzelde data te kunnen beschikken. Hoeveel geld er is betaald, is niet bekendgemaakt. Het Canadese testlab heeft het voorval via een verklaring zelf bekendgemaakt.

15 miljoen Canadezen

Op de geïnfecteerde systemen bevonden zich de gegevens van 15 miljoen Canadezen. Het betrof namen, adresgegevens, e-mailadressen, gebruikersnaam, wachtwoord, geboortedatum, gezondheidspasnummer en laboratoriumuitslagen. LifeLabs heeft niet gezegd welk type ransomware de kwaadwillenden hebben gebruikt, noch hoe de malware-infectie kon plaatsvinden.

Onderzoek

De organisatie heeft laten weten dat ze de beveiliging van haar systemen heeft verbeterd om toekomstige incidenten te voorkomen. Testgegevens van LifeLabs zijn vooralsnog niet op internet waargenomen. Het testlaboratorium heeft zowel haar klanten als de Canadese privacytoezichthouder geïnformeerd. Laatstgenoemde organisatie gaat de aanval nader onderzoeken.

Klik hier voor het bericht van LifeLabs over de ransomware-aanval.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief