Minister Kamp blijft veiligheidsregels schenden

Minister Kamp van Economische Zaken heeft werkmail naar zijn privé-Gmail-account door laten sturen. Twee jaar geleden deed hij nog aangifte vanwege het hacken van zijn Gmail-account. Nieuwsuur maakte dat gisteren bekend.

Er volgde een strafrechtelijk onderzoek maar de zaak werd geseponeerd, omdat er volgens het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs voor de hack was. Het zou volgens het OM om e-mailspoofing gaan: daarbij worden gegevens vervalst, zoals de afzender van een bericht.

Baseline Informatie Beveiliging Rijksdienst
Dat minister Kamp regelmatig werkmail op zijn privé-Gmailadres ontvangt, is echter tegen de regels zoals die zijn vastgelegd in de Baseline Informatie Beveiliging Rijksdienst, BIR 2012. Het Landelijk Parket heeft naar aanleiding hiervan een ‘Bestuurlijke Rapportage’ geschreven om het kabinet te attenderen op de zaak.

Te gortig
Vandaag liet Kamp weten dat hij gewoon doorgaat met werkmail op zijn privé-Gmailadres te ontvangen. “Als het voor praktische redenen voor mij beter is om het op de manier te doen zoals ik het nu doe, dan doe ik dat,” aldus de minister. D66-Kamerlid Kees Verhoeven omschrijft de handelwijze van Kamp als “te gortig“. Hij wil dat de minister tekst en uitleg geeft in het parlement. “Communicatieregels ten behoeve van staatsveiligheid gelden ook voor de minister,” aldus Kees Verhoeven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief