Mkb’ers vaker gehackt

Uit onlangs gehouden onderzoek van Interpolis en Capgemini blijkt dat ruim zeventig procent van de ondernemers denkt geen cyberrisico te lopen. Hackers hebben echter niet alleen interesse in grote, internationale bedrijven: ook mkb’ers worden steeds vaker belaagd.

Kleine organisatie hebben immers ook waardevolle gegevens in huis, bijvoorbeeld creditcardnummers, medische dossiers of persoonlijke informatie. Soms wordt de mkb’er niet direct aangevallen maar heeft hij wel schade van een aanval.

Onwetende proxy
Ook al heeft het slachtoffer geen waardevolle gegevens; zijn netwerk kan gebruikt worden als onwetende proxy waarover nieuwe aanvallen worden verzonden. Vaak hebben mkb’ers niet de budgetten en kennis om hun hard- en software optimaal te beschermen. Kleinere bedrijven kiezen er dan voor om hun netwerk te beveiliging met een standaard stateful packet filter firewall en signature-based antivirus.

Bewustwording
Nadeel hiervan is dat deze oplossingen slechts een deel van de netwerkaanvallen tegenhouden. Bovendien lopen deze zwakke standaardoplossingen dagen of weken achter op nieuwe zero-day malwarevarianten. Organisaties met een beperkt budget hebben echter meer mogelijkheden om zich te beschermen tegen hackers. De belangrijkste adviezen zijn om altijd meteen software-updates en patches te installeren, de firewall te upgraden, een sterk wachtwoordbeleid implementeren en vooral: werken aan een grotere bewustwording.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief