Nederland zwaar getroffen door ransomware

Nederland behoort tot de landen die het meest geplaagd worden door ransomware. Volgens een recent rapport van Symantec staat Nederland zelfs in de Top 5. Maar liefst 5% van alle infecties in de periode januari 2015 tot april 2016 vonden plaats in Nederland.

Het zwaarst getroffen werden de Verenigde Staten met 31% van het aantal ransomware-infecties. Daarna komen Italië en Japan met 8%.

Dienstverleners
Thuisgebruikers werden iets vaker het slachtoffer (57%) dan organisaties (43%). Symantec stelt echter dat organisaties, vooral dienstverleners, steeds vaker het doelwit worden. Daarbij stijgt het bedrag aan losgeld dat wordt geëist om systemen of bestanden weer toegankelijk te maken: van gemiddeld 294 dollar (eind van 2015) tot 679 dollar.

Back-up
Symantec adviseert om besturingssystemen en software tijdig bij te werken en alle e-mails te verwijderen die niet betrouwbaar lijken, zeker als deze mails zijn voorzien van bijlagen of links. Ook macro’s in Office-bijlagen vormen een risico. Uiteraard is het altijd verstandig om een back-up te hebben van bedrijfskritieke informatie. “Dit is de belangrijkste manier om een ransomware-infectie te bestrijden. Als slachtoffers een back-up hebben kunnen ze hun bestanden herstellen nadat de infectie is verwijderd,” aldus Symantec.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief