Nederlands Forensisch Instituut kraakt honderden cryptotelefoons van criminelen

Onderzoekers van onder meer het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn erin geslaagd om honderden cryptotelefoons van criminelen te kraken.

Exclu

“Tegenwoordig hebben telefoons meerdere lagen met versleuteling en de telefoons worden softwarematig aangepast”, zegt Erwin van Eijk, hoofd afdeling Digitale en Biometrische Sporen van het NFI. De afgelopen jaren heeft de politie zeven leveranciers van cryptocommunicatie uit de lucht gehaald. Het gaat onder andere om EncroChat, Sky ECC en recentelijk Exclu. Daarbij nam de politie in één keer miljoenen berichten in beslag.

Huiszoekingen en arrestaties

Ook tijdens huiszoekingen en bij arrestaties treft de politie regelmatig cryptotelefoons aan. Dat het NFI zich toegang tot honderden van deze losse telefoons heeft weten te verschaffen, is volgens het Openbaar Ministerie cruciaal in een groot aantal strafzaken. “Vaak gaat het om bewijs dat we niet op een andere manier konden verzamelen”, vertelt officier van justitie Martijn Egberts, gespecialiseerd in digitale opsporing. “De ervaring leert dat iedere gekraakte telefoon direct zicht biedt op strafbare feiten, van drugstransporten tot geweld.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief