Nederlandse drugsbende laat containerterminals hacken

Een Nederlandse drugsbende heeft de websites van twee grote containerterminals in de haven van Antwerpen laten hacken. Hierdoor kon de bende bepalen op welke locatie de containers werden geplaatst en hoe deze werden verplaatst. Hierna lieten zij eigen chauffeurs eerder dan de reguliere transporteur op de kade verschijnen om de drugscontainers afhalen.

Tijdens controles van verdachte containers werd in totaal 1.044 kilo cocaïne en 1.099 kilo heroïne aangetroffen. Op maandag 25 maart heeft de opsporingsinspectie van de douane in de haven van Antwerpen ruim 864 kilo heroïne in een container gevonden. Dit was de grootste heroïnevangst ooit in de Antwerpse haven.

Naast de containerterminals waren ook rederijen doelwit van de drugsbende. Zo werden computers van rederijen in België geïnfecteerd met malware die toetsaanslagen onderschept en screenshots maakte. De rederijen zijn met de kwaadaardige software besmet via een bijlage van emails die van Nederlands IP-adressen afkomstig waren.

In totaal zijn negen personen aangehouden, waarvan zeven in Nederland en twee in België. Twee anderen worden nog internationaal gezocht. Daarnaast zijn diverse woningen doorzocht, waarbij wapens en grote hoeveelheden contant geld in beslag is genomen. Dat maakten het Openbaar Ministerie in Nederland en justitie in Antwerpen bekend.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief