Nederlandse intensive cares gaan gegevens delen

Nederlandse intensive cares gaan op grote schaal data uitwisselen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), het Amsterdam UMC, Zorgverzekeraars Nederland en techbedrijf Pacmed hebben dit onlangs bekendgemaakt.

Het betreft vooral data van IC-apparatuur, waaronder bewakingsmonitoren en beademingsmachines, die bij de behandeling van ernstig zieke patiƫnten worden gebruikt.

Algoritmes

Volgens de initiatiefnemers is Nederland het eerste land ter wereld dat op een dergelijke grote schaal landelijke IC-gegevens gaat analyseren. Het betreft ruim 30.000 datapunten per IC-patiĆ«nt per dag en circa 80.000 intensive-care-behandelingen per jaar. “Hoe meer data, hoe groter de kans op bruikbare algoritmes die ingezet kunnen worden om intensivisten te helpen bij het maken van behandelkeuzes op de IC”, lichten de betrokken organisaties toe.

Privacyrisico-inventarisatie

De initiatiefnemers benadrukken dat er geen data wordt verzameld die direct herleidbaar is tot individuele personen. Tevens zal er een privacyrisico-inventarisatie plaatsvinden. Op basis hiervan zullen de deelnemende partijen technische en organisatorische maatregelen treffen, zodat de gegevensuitwisseling overeenkomstig de privacywetgeving en beveiligingsnormen plaatsvindt. Op dit moment wisselen al 38 intensive cares data uit. De initiatiefnemers wijzen erop dat ziekenhuizen voor de gegevens verantwoordelijk blijven. Zorgverzekeraars krijgen geen inzage in de data.

Klik hier voor het gezamenlijk persbericht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief