Nederlandse rekeningen via malware beroofd

In 2013 heeft een groep cybercriminelen via malware 134.000 euro van Nederlandse bankrekeningen gestolen. Zestig mensen in Nederland zouden de dupe van de malware zijn geworden. Dit heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De groep criminelen gebruikte malware om toegang tot computers te krijgen. Via internetbankieren werd geld weggesluisd naar een van de honderden rekeningen die voor dit doel geopend waren.

Beveiligingslekken
De malware werd via beveiligingslekken op de computers van de slachtoffers ge├»nstalleerd. “Het bijzondere aan de besmetting was dat de slachtoffers hier niets voor hoefden te doen zoals op banners doorklikken. Enkel het bezoeken van een site was voldoende om besmet te raken en de criminelen de kans te geven bancaire fraude te plegen”, licht het OM toe.

In kaart gebracht
In oktober 2013 werd een onderzoek gestart nadat er tientallen aangiften waren binnengekomen. De werkwijze van de criminele bende werd een jaar lang in kaart gebracht. Tijdens het onderzoek onder leiding van de cybercrime officier van justitie in Zeeland-West-Brabant werd voortdurend samengewerkt met de banken waardoor vier aanvallen konden worden tegengehouden. Het OM en de politie hebben ruim een jaar gerechercheerd om de criminele organisatie te achterhalen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief