Nederlandse Vereniging van Banken waarschuwt voor misbruik van haar telefoonnummer

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt voor criminelen die het telefoonnummer van de organisatie misbruiken.

“Wij krijgen signalen dat oplichters het telefoonnummer van de Nederlandse Vereniging van Banken misbruiken om zo via telefoon of sms klanten van banken op te lichten”, laat de organisatie weten.

Hoge Raad

Vorige maand deed de Hoge Raad nog aangifte van telefoonspoofing door Engelstalige kwaadwillenden. Duizenden Nederlanders werden zogenaamd gebeld vanaf het telefoonnummer van de Hoge Raad. Zij kregen een Engelstalig bericht te horen waarin werd medegedeeld dat hun BSN-nummer werd misbruik, dat er een arrestatiebevel tegen hen liep of dat ze betrokken zouden zijn bij drugshandel en witwassen. De Fraudehelpdesk ontving naar aanleiding hiervan duizenden klachten.

Wetsvoorstel

De NVB zegt dat het samenwerkt met telecomproviders en banken om telefonische oplichting te bestrijden. “Voor consumenten is het goed om te weten dat de NVB nooit contact opneemt met klanten via mail, telefoon of sms om klanten te vragen om geld over te maken”, luidt de waarschuwing. Op dit moment is er een wetsvoorstel in de maak dat telecomproviders dwingt om telefoonspoofing aan te pakken. Dit voorstel wordt in het eerste kwartaal van 2022 verwacht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief