Net als Windows 10 verzamelen ook Windows 7 en 8.1 extra data

Niet alleen Windows 10 verzamelt gegevens van zijn gebruikers. De laatste updates van Windows 7 en 8.1 voegen “telemetrie trackingservice” toe aan het besturingssysteem. Microsoft ontvangt op die manier extra informatie over het systeem van gebruikers. Het is dezelfde functionaliteit die ook in Windows 10 zit.

Om welke updates gaat het? In de eerste plaats om de door Microsoft aanbevolen update KB3068708. Windows installeert een aanbevolen update standaard. Verder gaat het om update KB3022345 en de door Microsoft als optioneel aangeduide updates KB3075249 en KB3080149.

Customer Experience Improvement Program
De gegevens lijken alleen naar Microsoft verzonden te worden als gebruikers meedoen aan het Customer Experience Improvement Program (CEIP) van Microsoft. Het meedoen aan CEIP gebeurt echter automatisch als Microsoft Office wordt geïnstalleerd. Deze optie kan wel worden uitgezet in Office door de gebruiker.

Onduidelijkheden
Het is niet duidelijk welke gegevens naar Microsoft worden verzonden. Als het Customer Experience Improvement Program is uitgezet, worden er amper gegevens naar Microsoft gestuurd. Om de optie CEIP uit te zetten, is een aantal stappen nodig.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief