NiceHash gehackt: 59 miljoen euro aan bitcoins gestolen

Op een marktplaats waar de virtuele munt bitcoin wordt verhandeld, zouden hackers mogelijk voor 59 miljoen euro van deze valuta hebben gestolen. NiceHash, de marktplaats waar het om gaat, heeft zijn website waarop gehandeld kan worden voor 24 uur stilgelegd.

NiceHash is een intern onderzoek gestart. De hack volgt op een periode waarin bitcoin een onstuimig koersverloop had met dalen en hoge pieken.

Wachtwoord veranderen
Bij NiceHash is vooralsnog niet precies bekend hoe de hackers hun slag hebben weten te slaan. Ze adviseren gebruikers van hun site om uit preventief oogpunt hun wachtwoorden te veranderen. “Dit is overduidelijk een zorgwekkende zaak en we werken er hard aan om dit in de komende dagen recht te zetten,” aldus NiceHash. “Het incident is ook gemeld bij de juiste autoriteiten en politie en we werken met hen samen.”

Witwassen moeilijk
Het is niet de eerste keer dat een bitcoin-bedrijf is gehackt. “Veel bitcoin-bedrijven zijn de afgelopen jaren gehackt en een deel daarvan is inmiddels over de kop,” aldus wetenschapsjournalist Soeteman. Het witwassen van cryptogeld, zoals bitcoin, is overigens niet eenvoudig, omdat het bitcoin-netwerk zo transparant is. Soeteman: “Iedereen kan zien waar de gestolen bitcoins naartoe zijn gegaan en wat er vervolgens mee gebeurt.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief