Nieuwe oplichtingstruc: qishing

QR-codes worden steeds vaker gebruikt om iets te bestellen of te betalen. Bijvoorbeeld in een restaurant, bij een parkeerautomaat of een laadpaal. Criminelen vervalsen deze codes vaak om zo gegevens te stelen, of geld van iemands bankrekening.

Qishing

De Consumentenbond noemt deze vorm van fraude qishing. In Azië is dit al een groot probleem volgens Jorij Abraham. Hij is directeur van Global Anti-Scam Alliance: een organisatie die consumenten wereldwijd probeert te beschermen tegen fraude. Op een smartphone kun je niet goed zien naar welke website je wordt gestuurd, licht hij toe. “Daarnaast zijn mensen vaak gehaast. Als je bijvoorbeeld in de regen bij een laadpaal staat, ben je er niet mee bezig dat je mogelijk opgelicht wordt.”

Websiteadres controleren

Na het scannen van een QR-code is meestal het webadres zichtbaar waarnaar de code linkt. “Check of het adres overeenkomt met wat je verwacht. Wees beducht voor spelfouten,” adviseert de Consumentenbond. Een vreemde, verkorte link (zoals bit.ly of is.gd) in een QR-code is volgens de bond bijna altijd een teken dat het om een malafide QR-code gaat. “Een webadres inkorten heeft geen zin bij QR-codes, dus wordt dat slechts gedaan om het echte, foute adres te maskeren.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief