NS koopt 5.000 toezichtcamera’s van Chinese Hikvision en Dahua

De NS heeft voor 99 nieuwe intercity’s circa 5.000 toezichtcamera’s aangeschaft. Dat betekent dat elke nieuwe trein van 50 camera’s wordt voorzien. Het betreft camera’s van de Chinese fabrikanten Hikvision en Dahua.

Strabag en Alstom

Het Duits-Oostenrijkse Strabag en het Franse Alstom bouwen de treinen. Zij werken met een Chinese onderleverancier. In juni kondigde het kabinet aan onderzoek te zullen doen naar mogelijke nationale veiligheidsrisico’s bij het gebruik van Chinese bewakingscamera’s binnen de rijksoverheid. Aanleiding was het bericht dat tientallen Nederlandse gemeenten van deze camera’s gebruikmaken. De politie heeft er in 2021 circa 700 van aangeschaft. De conclusie van het onderzoek was dat er vooralsnog geen negatief advies geldt voor het gebruik van deze camera’s.

Nationaal Cyber Security Centrum

Een woordvoerder van de NS heeft laten weten in contact te zijn met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) over dit onderwerp: “NS volgt hierin het advies van de NCSC en ziet daardoor momenteel geen aanleiding om die merken te vervangen”. Spoorbeheerder ProRail heeft echter laten weten zo’n 200 camera’s van Hikvision en Huawei dit jaar nog te verwijderen. Volgens ProRail hangen er momenteel ruim 5.000 camera’s in stations en rond het spoor. De NS geeft aan dat er nu 6.500 toezichtcamera’s op de stations hangen en er 3.500 in treinen zijn geïnstalleerd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief