Oud-CIA-directeur: personeelssystemen “legitiem inlichtingendoelwit”

De voormalig directeur van de CIA en NSA neemt een opmerkelijk standpunt in over de hack van de personeelssystemen van de Amerikaanse federale overheid.

Tegen de Wall Street Journal zei hij (Michael Hayden) dat als Chinese hackers inderdaad deze databases hebben gehackt, deze systemen moeten worden gezien als een “legitiem inlichtingendoelwit”. Volgens Hayden lijkt het erop dat het Chinese ministerie van Staatsveiligheid erachter zit.

Big deal
“Dit is echt een big deal”, aldus Hayden. Volgens hem ligt de schuld vooral bij de VS: “Mijn voornaamste emotie is schaamte.” En: “Ik had er niet twee keer over nagedacht om hetzelfde te grijpen in het Chinese systeem. Ik had daar geen toestemming voor gevraagd. China moet zich hier niet voor schamen, maar wij moeten ons schamen dat we dit soort informatie niet beschermen.”

Alle landen
Het is mogelijk dat persoonlijk informatie uit de personeelsdatabases, bijvoorbeeld over schulden of druggebruik, gebruikt gaat worden om Amerikanen proberen in te zetten als spion voor China. Hayden vindt dat “eervol spionagewerk”. “Alle landen doen het, inclusief ons eigen land.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief