Overheid Indonesië getroffen door gijzelsoftware Brain Cipher

In Indonesië is het nationaal datacenter gehackt. Gegevens zijn gegijzeld met een vernieuwde versie van LockBit, genaamd Brain Cipher. De onbekende hackersgroep achter de cyberbaanval vraagt 8 miljoen dollar aan losgeld.

Technische storing

Aanvankelijk berichtten de autoriteiten over een technische storing. Cyberveiligheidsexperts vermoedden dat het ging om een ransomware-aanval. De overheid heeft inmiddels bevestigd dat het inderdaad gijzelsoftware betreft.

Digitale overheidsdiensten

Door de hack is de dienstverlening van ruim 200 overheidsinstanties verstoord. Miljoenen Indonesiërs kunnen hierdoor geen gebruikmaken van veel digitale overheidsdiensten. De Indonesische overheid heeft laten weten geen losgeld te betalen. Er wordt nu getracht om de versleutelde data op andere manieren toegankelijk te maken.

Bank Indonesia

Volgens het Indonesische Cybersecurity Research Institute gaat het om een van de meest omvangrijke cyberaanvallen die het land de afgelopen jaren heeft meegemaakt. In 2022 werd Bank Indonesia, de centrale bank van Indonesië, getroffen door een cyberaanval. Het jaar daarvoor was er bij het Indonesische ziekenfonds BPJS Kesehatan sprake van een datalek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief