Overheid laks na cyberaanval

Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat de overheid niet veel heeft gedaan met kennis dat duizenden overheidsinstellingen en bedrijven slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen. Computerbestanden van o.a. energieproducenten, mediabedrijven, ziekenhuizen, universiteiten, luchtvaartmaatschappijen zijn in de handen van criminelen gekomen. Via zogenaamde botnets is hiermee doorgedrongen tot wel 150.000 computers in Nederland en is hierbij zo’n 750 Gbyte aan data buitgemaakt.

In september 2012 is dit botnet door Digital Investigation plat gelegd. De afdeling High Tech Crime van de politie heeft vervolgens met de harddisk waar alle informatie op beschikbaar was niets gedaan omdat het onleesbaar zou zijn. Afgelopen eergisteren is, na vragen van de NOS, toch weer om een nieuwe kopie gevraagd.

Het gebruikte virus was in staat om inlogcodes, vertrouwelijke e-mails, rapporten over bedrijfsprocessen, toegangscodes voor servers en creditcard gegevens in kaart te brengen. Rickey Gevers van Digital Investigation geeft aan dat met deze gegevens veel kwaad zou kunnen worden aangericht.
Gevers heeft het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) een lijst gegevens van besmette computers. Het NCSC geeft aan dat ze alle organisaties uit de vitale infrastructuur hebben gewaarschuwd. Maar een groot van deze kwetsbare instellingen geven bij navraag van de NOS niet door het NCSC benaderd te zijn. Sommige organisaties hebben wel aanvallen gedetecteerd en hebben zelf maatregelen genomen.

Vandaag wordt door verschillende media gemeld dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid) aangeeft: “we hebben alles gedaan wat in ons vermogen lag” om ervoor te zorgen dat het Pobelka-botnet zo min mogelijk schade veroorzaakte.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief