Overheid: Let op phishingmails die vragen om DigiD

De overheid roept mensen op om alert te zijn op phishingmails waarin om hun DigiD wordt gevraagd. In deze mails is te lezen dat de ontvanger een bericht van de Belastingdienst in zijn Berichtenbox op MijnOverheid heeft. De mail heeft ook een link naar de website MijnOverheid.

De link verwijst echter naar een fake-site die probeert de DigiD-gegevens van de ontvanger te bemachtigen. “Het gaat hier om een phishingmail, klik daarom niet op de link in het bericht. Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail,” is te lezen op de website MijnOverheid. De Dienst Wegverkeer (RDW) en de Belastingdienst waarschuwen eveneens voor phishingmails die in omloop zijn.

Afzender controleren

De phishingmails van de RDW hebben als afzender info@mail.rdw.nl. Het onderwerp van deze fakemails luidt: Afdeling Service. Ontvangers worden in de fakemail verzocht om hun persoonlijke gegevens op een website te controleren en te updaten. “Klik daarom niet op de link in het bericht en vul geen gegevens in,” benadrukt de RDW. De dienst raadt mensen aan om het e-mailadres van de afzender zorgvuldig te checken: “E-mails afkomstig van RDW eindigen op @rdw.nl”.

Belastingdienst

De Belastingdienst waarschuwde kortgeleden voor fake-mails met als onderwerp ‘Foutieve belastingteruggave 2017’. Ontvangers worden verzocht een onrecht ontvangen belastingteruggave van 297,95 euro terug te betalen. “Dit is een valse e-mail. Betaal niet! Dit is geen e-mail van de Belastingdienst. We vragen nooit via e-mail om betalingen te doen. Maak het geld dus niet over, maar verwijder de mail,” aldus de Belastingdienst.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief