Overheid wil encryptie toch verzwakken

Volgens de NOS werkt de overheid nog steeds aan een plan om encryptie te verzwakken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft recentelijk bevestigd tegenover de omroep dat het onderwerp na de Tweede Kamerverkiezingen wordt behandeld.

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is “sterke encryptie” belangrijk. Het “nadelige effect” van versleuteling voor opsporings- en inlichtingendiensten kan tegelijkertijd echter niet worden genegeerd.

Europese Raad

De Europese Raad had al een resolutie aangenomen waarin staat dat opsporingsdiensten toegang tot de inhoud van versleutelde gegevens zouden moeten krijgen. De Raad riep hierin op om naar technische oplossingen te zoeken waarmee autoriteiten toegang tot versleutelde gegevens kunnen krijgen.

Nationale veiligheid

Niet nader genoemde bronnen hebben aan de NOS laten weten dat politie, de inlichtingendienst AIVD en het ministerie van Defensie, de mogelijkheid willen hebben om berichten te ontsleutelen. Zo niet, dan is volgens deze diensten de nationale veiligheid in het geding. Een plan van demissionair minister Grapperhaus om dit mogelijk te maken, leek het niet te halen. Volgens de bronnen van de NOS zijn ambtenaren hier echter nog steeds mee bezig.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief