Patiëntendossiers ziekenhuis OLVG in te zien door studenten

Studenten die op tijdelijke basis voor het Amsterdamse ziekenhuis OLVG werkzaam waren hebben toegang tot patiëntendossiers gehad, terwijl ze daartoe niet bevoegd waren. Het ziekenhuis met de meest patiënten van Nederland heeft dit via de eigen website bekendgemaakt.

Het OLVG kreeg afgelopen zomer een bericht van een moeder van een werkstudente. Ze had vernomen dat haar dochter toegang had tot patiëntgegevens buiten haar werkgebied. De studente vertelde dat andere studenten hier ten onrechte gebruik van maakten.

Software

“Ondanks toezeggingen en maatregelen van OLVG waardoor de toegang tot patiënteninformatie beperkt zou moeten worden, bleken de gegevens na een paar maanden helaas nog steeds toegankelijk. Wij zijn ons er terdege van bewust dat dit niet kan en betreuren de gang van zaken,” heeft het ziekenhuis in een verklaring laten weten. De oorzaak zou gelegen zijn in verkeerd ingestelde software. Na aanleiding van vragen van de Volkskrant heeft het OLVG laten weten dat het gaat om de elektronische dossiers van alle patiënten die het ziekenhuis de afgelopen vijftien jaar hebben bezocht.

Patiëntveiligheid

Deze dossiers bevatten zeer persoonlijke informatie, waaronder uitslagen van testen en medicatie voor ernstige ziektes. Het ziekenhuis zegt dat er onderzoek zal worden gedaan hoe de toegang tot systemen kan worden aangescherpt. “Het volledig afdichten van een medisch dossier is echter niet werkbaar en zal de de patiëntveiligheid in veel gevallen niet ten goede komen. Een zorgverlener moet altijd gegevens kunnen raadplegen van patiënten om goede veilige zorg te kunnen verlenen,” voegt het OLVG eraan toe.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief