Persoonsgegevens 2 miljoen Nederlanders gelekt

Enkele marktonderzoeksbureaus die software van Nebu gebruiken, hebben te maken met een datalek. Een van de bureaus, Marktonderzoeker Blauw, wil via de rechter afdwingen dat Nebu meer informatie over het lek geeft. Aanstaande dinsdag vindt hierover een kort geding plaats.

Nebu

“Sinds het datalek is het contact met Nebu matig en krijgen we niemand te spreken”, vertelt Blauw-topman Jos Vink. Afgelopen donderdag bleek dat gegevens van meerdere organisaties op straat liggen. Het betreft onder meer De Vrienden van Amstel LIVE, de Nederlandse Golf Federatie (NGF), NS en VodafoneZiggo. Via marktonderzoeksbureau USP zijn gegevens van 100.000 tot 150.000 personen gelekt. In totaal zijn er circa twee miljoen mensen gedupeerd.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit echter niet uit dat het werkelijk aantal getroffen bedrijven en organisaties nog hoger ligt. “Het is duidelijk dat dit onze grote aandacht heeft. We proberen het beeld over het lek scherper te krijgen”. Verder heeft de AP laten weten dat organisaties extra aandacht moeten besteden aan het beschermen van de persoonsgegevens die ze hebben vergaard. “Dan denk je: dat is een open deur. Maar wees je ervan bewust dat je als bedrijf ook verantwoordelijk bent voor de persoonsgegevens wanneer je ze doorgeeft voor een marktonderzoek.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief