Phishing bij bejaarden: 165.000 euro gestolen

De politie heeft afgelopen week in Amsterdam twee mannen aangehouden op verdenking van phishing. Het gaat om twee mannen, één man uit Ghana en één man uit Deventer. Verdacht uit Ghana wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Arnhem. De twee verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij vijf phishing-zaken, waarmee naar schatting 165.000 euro is buitgemaakt. Dat gebeurde door met vervalste mailberichten de gebruikersnaam en het wachtwoord voor internetbankieren te ontfutselen van particuliere klanten. De gedupeerden van deze fraude waren veelal vermogende ouderen.

Om het gestolen geld weg te kunnen sluizen, maakten de verdachten gebruik van zogenoemde geldezels. Dit zijn mensen die tegen betaling het geld van gedupeerden op hun bankrekening laten storten. Criminelen die phishing-fraude plegen, kunnen het geld vervolgens contant laten opnemen of doorsluizen naar een andere bankrekening. In de vijf phishing-zaken waarvan de twee mannen worden verdacht, zijn inmiddels al zeventien personen aangehouden en gehoord omdat zij als geldezel zouden hebben gefungeerd.

Tijdens een controle werd de 39-jarige verdachte staande gehouden. Hij legitimeerde zich met een verlopen Nederlands verblijfsdocument. Uit onderzoek bleek dat de man gebruik maakte van een valse identiteit. Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket is in november vorig jaar gestart na een controle Mobiel Toezicht Veiligheid van de Marechaussee aan de grensovergang bij Zevenaar. Het aangehouden tweetal wordt heeft ook nog te maken met een verdenking van drugshandel. Die verdenking is ontstaan uit afgeluisterde telefoongesprekken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief