Politie haalt internationale spoofingdienst offline

De politie heeft een internationale spoofingdienst offline gehaald. 142 verdachten zijn aangehouden. Via deze dienst hebben criminelen hun slachtoffers wereldwijd 115 miljoen euro afhandig gemaakt. De website werd gehost op servers in Almere.

Kluisrekening

Met de spoofingdienst konden kwaadwillenden hun eigen telefoonnummer verbergen en een ander telefoonnummer opgeven dat op het telefoonscherm van gebelde mensen werd getoond. Fraudeurs deden zich onder andere voor als helpdeskmedewerker van banken met het verzoek om geld naar een kluisrekening over te laten maken. Een andere tactiek was om de computer van hun slachtoffers op afstand over te nemen.

Ispoof.cc

Met een tap op de servers in Almere kreeg de Nederlandse politie inzicht in de werkwijze van de spoofingdienst. Uit nader onderzoek bleek dat de uitbater van de dienst in Londen woonde. Hij is op 6 november gearresteerd. De FBI heeft beslag gelegd op de domeinnaam ispoof.cc. Via de tap heeft de politie informatie over afnemers gekregen. Twee mannen uit Almere van 19 en 22 jaar oud zijn aangehouden. Informatie over andere afnemers wordt gedeeld met internationale opsporingsdiensten.

Klik hier voor het bericht van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief