Politie: Schakel achtergelaten laptop in auto uit

Computerapparatuur, zoals laptops, tablets en telefoons, wordt minder vaak ontvreemd uit auto’s wanneer deze volledig is uitgeschakeld. Dit advies heeft de politie onlangs gegeven. Criminelen lijken over nieuwe inbraaktools te beschikken om dergelijke actieve, apparatuur te lokaliseren.

Op de website van de politie is te lezen dat alleen al in het centrum van Rotterdam sinds 1 december 56 auto-inbraken zijn gepleegd, waarbij doelgericht laptops, telefoons en tablets zijn gestolen.

Kastje

“Vermoedelijk beschikken criminelen over een kastje, waarmee zelfs via het signaal van de standby-modus met grote nauwkeurigheid kan worden bepaald in welke auto bijvoorbeeld een apparaat met 4G aanwezig is,” aldus de politie.

Helemaal uitgeschakeld.

Bij één geval was er bij vijf van de zes auto’s op een parkeerterrein ingebroken. “De zesde, met daarin notabene de meeste apparatuur, niet. Die meneer had al zijn apparaten uitgeschakeld,” verklaart Natalie van Hoorn van het Basisteam Centrum. Ze benadrukt dat het inschakelen van de vliegtuigstand op apparatuur niet veilig genoeg is: “Het apparaat moet echt helemaal zijn uitgeschakeld.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief