Populairste wachtwoord op internet: 123456

Het populairste wachtwoord op internet was in 2014 wederom ‘123456’. Dit meldt SplashData op basis van een analyse van meer dan 3,3 miljoen gelekte wachtwoorden.

Het wachtwoord ‘123456’ is sinds 2011 het meest aangetroffen wachtwoord. Eenvoudige passwords die alleen uit cijfers bestaan, blijven dus onverminderd populair. Ze staan maar liefst vijf keer in de top-10 van slechtste wachtwoorden van 2014. De overige slechte wachtwoorden uit de top-10 zijn woorden die zo uit het woordenboek zijn te halen en erg voor de hand liggen. Zo staat ‘password’ op de tweede plaats en ‘qwerty’ op plaats vijf. Nieuwe wachtwoorden in de top-10 zijn ‘baseball’, ‘dragon’ en ‘football’. In de top-100 komen ook veel sporten, scheldwoorden, hobby’s en automerken voor.

Tevergeefs?

Internetgebruikers krijgen al jarenlang het advies om geen gemakkelijke wachtwoorden te gebruiken zoals sporten, geboortedata, namen en… woordenboekwoorden. Tevergeefs?

Volgens beveiligingsexpert Mark Burnett is de lijst redelijk hetzelfde gebleven in vergelijking met eerdere jaren. Het aantal mensen dat voor deze te gemakkelijke wachtwoorden kiest, schijnt wel steeds minder te worden. Ruim twee procent van deze wachtwoorden staat in de top-25. Dat zou minder zijn dan in andere studies.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief