ProtonMail verstrekt IP-adres Franse activist aan Zwitserse autoriteiten

E-maildienst met end-to-endencryptie ProtonMail heeft op bevel van de Zwitserse autoriteiten het IP-adres van een Franse klimaatactivist gelogd. ProtonMail liet weten standaard geen IP-adressen te loggen.

Echter, wanneer ProtonMail-accounts voor strafbare zaken worden aangewend, kan de e-maildienst naar eigen zeggen verplicht worden om de IP-adressen van deze accounts te monitoren. De betreffende adressen dienen ook gedeeld te worden met de Zwitserse autoriteiten.

Zwitserse wetgeving

Andy Yen, oprichter en CEO van ProtonMail, liet daarop weten dat het bedrijf aan de Zwitserse wetgeving moet voldoen: “Zodra er een misdrijf is gepleegd, kan de privacybescherming worden opgeschort en zijn we onder Zwitserse wetgeving verplicht om verzoeken van de Zwitserse autoriteiten te beantwoorden.”

Tor-website

Yen voegde eraan toe dat in de gebruiksvoorwaarden van ProtonMail nadrukkelijk staat vermeld dat de software niet gebruikt kan worden door mensen die zich bezighouden met activiteiten die in Zwitserland zijn verboden. ProtonMail ontving in 2017 nog 13 dataverzoeken van de Zwitserse autoriteiten. Vorig jaar was dat aantal gestegen naar 3572. Het bedrijf benadrukt dat het ook een Tor-website aanbiedt voor anonieme toegang tot zijn e-maildienst.

Klik hier voor de blogpost van Andy Yen over dit incident.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief