Ransomware komt volgens Kaspersky vooral uit Rusland

De meeste ransomware die het afgelopen jaar is ontdekt, heeft volgens het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab Russische wortels. Het bedrijf beweert dit op basis van onderzoek naar meer dan 60 ransomware-families.

Daarvan hebben 47 een verband met Russischsprekende groepen of personen. Voor het onderzoek keek Kaspersky Lab naar onder meer fora voor cybercriminelen, servers en andere infrastructuur die de onderzochte ransomware gebruikt.

Goed opgeleide programmeurs
“Het is lastig om precies vast te stellen waarom zoveel ransomware-families van Russische origine zijn, maar we kunnen wel zeggen dat dit komt doordat er veel goed opgeleide programmeurs in Rusland en omliggende landen zijn,” zegt analist Anton Ivanov. Verder zouden Russische cybercriminelen de meeste ervaring hebben met ransomware.

Geen losgeld betalen
Ivanov hoopt dat de politie deze vorm van criminaliteit intensiever gaat bestrijden. Hij geeft het advies om geen losgeld te betalen. “Hoe meer geld de criminelen krijgen, hoe geraffineerder hun tools, wat ze meer mogelijkheden biedt om aan te vallen,” aldus Ivanov.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief