Rechtbank: Fiscus moet BSN uit btw-nummer verwijderen

De Belastingdienst moet het burgerservicenummer (BSN) voor 1 januari 2020 uit het btw-nummer verwijderen. Tot dit oordeel kwam de rechtbank Amsterdam.

Aanleiding hiervoor was de zaak die Isabelle Wárlám had aangespannen. Het vonnis van de rechtbank is in lijn met het verwerkingsverbod dat de Autoriteit Persoonsgegevens eerder aan minister Hoekstra van Financiën heeft opgelegd.

Identiteitsfraude

Zzp’ers zijn nu nog verplicht hun btw-identificatienummer op hun facturen te plaatsen. Als ze een webwinkel hebben, dienen zij dit nummer ook op de website vermelden. Omdat het BSN in het btw-nummer van zzp’ers is verwerkt, lopen zij daarmee een verhoogd risico op identiteitsfraude.

Handhaving

Wárlám stelt dat de toegevoegde waarde van het vonnis is dat handhaving niet afhangt van de Autoriteit Persoonsgegevens. “Handhaving van dit vonnis ligt in mijn eigen handen,” schrijft zij op LinkedIn. “Want hoewel de AP per 2020 verwerking van het BSN in btw-nummers heeft verboden, is niet ondenkbaar dat diezelfde AP dat verbod pas (veel) later gaat handhaven. De AP heeft de Belastingdienst immers keer op keer uitstel gegeven in deze kwestie. Met dit vonnis is er een stok achter de deur.”

AVG

Onder de AVG zijn, volgens de rechtbank, nieuwe btw-nummers nu al toewijsbaar. Wegens continuïteitsbelangen bij de Belastingdienst zal de fiscus pas vanaf 1 januari 2020 de nieuwe btw-nummers hoeven uit te reiken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief