Regering wil Chinese apparatuur uit aanbestedingen weren

De Nederlandse regering werkt aan een richtlijn waarmee het mogelijk wordt om producten van Chinese fabrikanten uit aanbestedingen te kunnen weren. Hetzelfde geldt voor andere landen met een offensieve cyberagenda tegen Nederland.

Dahua en Hikvision

De richtlijn voor de Rijksoverheid en haar leveranciers verschijnt in de loop van de komende maanden. Dat is te lezen in het planningsoverzicht van staatssecretaris Van Huffelen van Digitale Zaken. De afgelopen tijd werden er veel Kamervragen gesteld over onder meer het gebruik van Chinese beveiligingscamera’s door NS en overheden. Aanleiding was de aankondiging dat het spoorwegbedrijf voor 99 nieuwe intercity‚Äôs circa 5.000 toezichtcamera’s heeft gekocht van de Chinese fabrikanten Dahua en Hikvision.

Gerichte offensieve cyberagenda

De staatssecretaris heeft toegezegd dat in het eerste kwartaal van dit jaar een scan zal worden gemaakt van apparatuur of programmatuur van organisaties uit landen met een gerichte offensieve cyberagenda tegen de vitale sector van Nederland. De resultaten hiervan worden gebruikt voor onderzoek naar aanbestedingen van de Rijksoverheid.

Klik hier voor het planningsoverzicht van staatssecretaris Van Huffelen van Digitale Zaken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief