Retaildeskundige: AI gaat klanten supermarkten surveilleren

Retaildeskundige Eelco Hos voorspelt dat supermarkten straks op grote schaal AI-surveillance zullen toepassen. Hiermee willen retailers voorkomen dat klanten stelen. Het gaat vooral om klanten die hun boodschappen bij de zelfscankassa afrekenen.

Camera’s

Supermarkten werken volgens Hos nu al met risicoprofielen bij klanten die een bonuskaart hebben. “Ben je een keer gecontroleerd en het klopte niet, dan gaat je risicoprofiel omhoog. Is het een paar keer daarna weer goed, dan gaat het weer omlaag.” Hos voorspelt dat supermarkten in de nabije toekomst overstappen op AI-surveillance. “Dat systeem checkt constant met camera’s wat er gekocht en gescand wordt. Als je iets niet scant, kan hij direct de afhandeling op het apparaat blokkeren en zeggen: Beste klant, wil u alsjeblieft al uw producten scannen?”

Privacy en vrijheid

Technologie-expert Danny Mekic heeft zich recentelijk tegenover de Volkskrant kritisch uitgelaten over deze ontwikkeling. “Als we eenmaal de deur openzetten voor AI-surveillance voor winstmaximalisatie, schept dat het zoveelste precedent voor verdere inbreuken op onze privacy en vrijheid in andere facetten van het leven.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief