Rijksinspectie Digitale Infrastructuur introduceert Trendradar digitale toekomst

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), voorheen Agentschap Telecom, heeft deze week de Trendradar van de digitale toekomst gelanceerd.

De radar is een visualisatie die inzicht biedt in de digitale ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de samenleving. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de korte en lange termijn.

Amerikaanse cloudproviders

Een van de trends waar volgens de RDI de komende jaren rekening mee moet worden gehouden, is het gebruik van Amerikaanse cloudproviders. “Veel applicaties draaien in de cloud. De cloud-infrastructuur is niet altijd afkomstig uit Europa. Dat vormt een risico voor de digitale soevereiniteit van Europa en Nederland. Vooral als het gaat om kritieke infrastructuren, zoals telecommunicatie en energienetwerken”, aldus de inspectie.

Quantumcomputers en energietransitie

Een ander risico volgens de RDI is de komst van quantumcomputers en de digitalisering in de energietransitie. “Digitalisering levert namelijk een onmisbare bijdrage aan het versnellen van de energietransitie, maar brengt ook een verhoogd risico op het gebied van cybersecurity met zich mee”. Ook zijn er zorgen bij de rijksinspectie over de toename van IoT-apparatuur die vaak onvoldoende is beveiligd.

Regie

Het besef dat afhankelijkheid van buitenlandse marktspelers ook risico’s meebrengt, neemt volgens de RDI toe binnen Nederland en Europa. Als voorbeeld noemt de inspectie het houden van regie en controle over de digitale infrastructuur.

Klik hier voor het bericht van de RDI.

Klik hier voor de Trendradar van de RDI.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief