Routers kleine bedrijven makkelijk doelwit voor hackers

Onderzoek van het anti-virusbedrijf ESET heeft aangetoond dat routers van kleine bedrijven en routers thuis gemakkelijk zijn aan te vallen. Een van de redenen hiervoor is dat vijftien procent van deze internetgebruikers zijn router heeft beveiligd met een standaard wachtwoord; dus een zwak wachtwoord.

Echter, ongeveer hetzelfde percentage van de onderzochte routers heeft kwetsbaarheden. Daarbij gaat het om lekken aangaande toegangsrechten en het risico dat op de router willekeurige commando’s uitgevoerd kunnen worden.

Telnet
In het onderzoek is ook aandacht besteed aan de aanwezigheid van onbeveiligde diensten zoals Telnet. Eén op de vijf routers in het onderzoek maakt hier gebruik van. “De resultaten laten duidelijk zien dat routers vrij eenvoudig zijn aan te vallen. Dit maakt ze een achilleshiel in de algehele internetveiligheid van huishoudens en kleine bedrijven,” stellen de ESET-onderzoekers.

ARPANET
Telnet is een van eerste applicatieprotocollen op het ARPANET, de voorloper van het internet, opgezet in de late jaren zestig. Omdat het niet veilig is, (alle gegevens, meestal inclusief wachtwoorden, worden in leesbare vorm over het netwerk verstuurd) wordt het steeds minder gebruikt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief