School moet hackende leerling weer toelaten

Een 16-jarige jongen die een DDoS-aanval had uitgevoerd op zijn schoolnetwerk en daarvoor was geschorst moet volgens een uitspraak van rechter weer worden toegelaten. Door de aanval op het ROC West Brabant kon het Radiuscollege het schoolnetwerk enkele weken niet gebruiken.

Bekentenis
De jongen heeft wel bekent dat hij de aanvallen via een website heeft uitgevoerd. De school heeft toen besloten om de jongen te schorsen vanwege dit wangedrag. Volgens de advocaat van de jongen zouden anderen een grotere rol hebben gespeeld bij de aanvallen dan hij zelf. Toen hij constateerde dat de aanvallen inderdaad verstoringen opleverde heeft hij deze zelf gestopt. Wie daarna de aanvallen toch heeft doorgezet is echter niet bekend.

Uit een onderzoek blijkt dat de jongen drie aanvallen heeft uitgevoerd. Een eerste aanval zou geen effect hebben gehad, maar een daarop volgende aanval wel. Toen de jongen zag dat het werkte zou hij de aanval hebben gestopt.

Ongeoorloofd
De rechter heeft wel vastgesteld dat de activiteiten van de jongen ongeoorloofd waren en dat dit als wangedrag kon worden aangemerkt. Wat echter niet vast staat is dat hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de DDoS-aanvallen en dat hij ook verantwoordelijk is voor de geleden schade. Ook heeft de school niet goed kunnen aantonen waarvoor voor de totale schorsing was gekozen en waarom niet een straf voor een bepaalde periode was overwogen. Als gevolg van de uitspraak moet de school de leerling weer per direct toelaten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief