De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) biedt bedrijven en zorginstellingen voldoende ruimte om zorgdata voor andere doeleinden te gebruiken, aldus minister Bruins voor Medische Zorg. Eerder hadden onderzoekers en commerciĆ«le partijen in het het Financieele Dagblad (FD) laten weten dat “strenge privacyregels” medisch onderzoek in Nederland hinderen.
Bruins ziet dat echter anders: “Ik ondersteun de ontwikkeling van secundair datagebruik en algoritmes omdat het de kwaliteit van (gepersonaliseerde) zorg voor de patiĆ«nt kan verbeteren. Dit is mogelijk binnen de huidige kaders van de AVG.”
Ambities en risico’s
“Zorginstellingen die data hebben en daar graag zorgvuldig mee om gaan, zoals ziekenhuizen, geven aan te worstelen met ambities en risico’s. Ze moeten zelf interpreteren hoe toelaatbaar delen van data is in het licht van de AVG. Dat vraagstuk zal in iedere casus door de verantwoordelijke zelf beoordeeld moeten worden en kan ik niet uit handen nemen,” aldus de minister.
Handleiding Europese Commissie
Bruins benadrukt dat de AVG meer ruimte biedt dan zorginstellingen en bedrijven nu nemen. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld met geanonimiseerde data werken. Verder kent de AVG meerdere verwerkingsgrondslagen om niet-anonieme (medische) data te verwerken voor wetenschappelijk onderzoek. De Europese Commissie zal op korte termijn een handleiding ter beschikking stellen voor implementatie en interpretatie van de AVG aangaande secundair gebruik van zorgdata.
Klik hier voor de brief van minister Bruins aan de Tweede Kamer over dit onderwerp.