Singapore wil miljoen inwoners volgen via fitnesstracker

De overheid van Singapore heeft een contract afgesloten met fitnesstrackerfabrikant Fitbit. De overeenkomst maakt het voor een miljoen burgers in het land mogelijk om hun gezondheid via een fitnesstracker te monitoren. Gebruikers kunnen zelf beslissen of ze de gezondheidsgegevens met de overheid delen, aldus Fitbit.

Singapore wil er de gezondheid van zijn inwoners mee verbeteren en hun leefstijl veranderen. Gebruikers krijgen straks gepersonaliseerd gezondheidsadvies en aansporingen om hun gedrag te wijzigen.

Gezondheidsbevorderingsprogramma’s

Fitbit zal de fitnesstrackers gratis ter beschikking stellen, op voorwaarde dat de gebruikers een Fitbit-jaarabonnement afsluiten voor tien Singaporese dollars per maand. Deelnemers doorlopen een “duidelijk toestemmingsproces” aan de hand waarvan ze kunnen bepalen of ze hun data met de overheid willen delen. “Zulke gegevens zullen weer inzichten opleveren en bijdragen aan meer gezondheidsbevorderingsprogramma’s waar veel Singaporezen van zullen profiteren,” zegt Fitbit.

Fitbit-smartwatch

De Singaporese overheid begon eind vorig jaar een experiment waarbij 2.000 burgers een Fitbit-smartwatch ontvingen. Hun gegevens worden minimaal twee jaar lang gevolgd. Het betreft gebruikersgegevens zoals slaappatronen, fysieke activiteiten en eetgedrag. “Hoe meer we over je te weten komen, hoe succesvoller ons onderzoek zal zijn, dus je wordt aangemoedigd om het apparaat zo vaak als mogelijk te dragen, enquĂȘtes te beantwoorden en maaltijden op de mobiele app te noteren,” aldus de Singaporese overheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief