Staatssecretaris van Digitalisering in nieuwe kabinet

Voor het eerst krijgt Nederland een staatssecretaris van Digitalisering. Dat staat in het overzicht dat vrijdag verscheen over de in te vullen posten in het nieuwe kabinet.

De Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering zal onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vallen.

Digitale transitie

De afgelopen tijd werd er gepleit voor een minister voor Digitale Zaken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wilde dat deze aparte minister zich bezig gaat houden met de digitale transitie. Ook de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom had liever een minister gezien. “Hoe blij we ook zijn met een eigen hoofdstuk voor digitalisering en de grote aandacht voor onze dossiers – er staat nog wel een flinke olifant in de kamer. We missen namelijk nog een minister voor Digitale Zaken.”

Ministerieel niveau

“We zijn verheugd dat digitalisering eindelijk met naam en toenaam genoemd wordt in het coalitieakkoord. Dit is een stap in de goede richting. Nu is het zaak om dit door te zetten naar een vertegenwoordiging voor Digitale Zaken op ministerieel niveau”, aldus onderzoekscentrum Waag. Wie de staatssecretaris Digitalisering gaat worden, is vooralsnog onbekend.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief