Stemassistent Alexa verzendt ongewenst geluidsfragment

Een vrouw uit de stad Portland (VS) beweert dat Amazons slimme stemassistent heimelijk een geluidsopname heeft gemaakt. Het bericht werd vervolgens naar een willekeurige persoon in haar contactenlijst verstuurd.

Deze man, een medewerker van haar echtgenoot, belde haar later op. Hij vertelde dat hij een gesprek had opgevangen over hardhouten vloeren tussen de vrouw en haar man.

Privacy

“Toen wist ik dat het echt zo was. Ik voelde me bespied,” vertelde de vrouw tegen de lokale nieuwszender Kiro 7. “Het was een inbreuk op onze privacy. Ik heb meteen de stekkers uit de apparaten gehaald, omdat ik ze niet kan vertrouwen.” Met de virtuele stemassistent Alexa kunnen gebruikers commando’s geven, onder andere om iets op te zoeken op internet. Het apparaat start met opnemen, zodra iemand de naam ‘Alexa’ uitspreekt.

Verkeerde interpretatie

Amazon heeft laten weten dat het incident een onwaarschijnlijke reeks van gebeurtenissen is geweest. De stemassistent werd geactiveerd toen iemand op de achtergrond een woord gebruikte dat veel overeenkomsten met ‘Alexa’ heeft. Vervolgens interpreteerde het apparaat andere woorden als “stuur bericht” en de naam van de contactpersoon naar wie de geluidsopname werd verstuurd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief