Stichting ICAM: rechtszaak wegens datalek GGD

Een nieuwe stichting, ICAM, is momenteel bezig met de voorbereiding van een financiële claim tegen het ministerie van Volksgezondheid.

De Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade doet dit naar aanleiding van een omvangrijk datalek in de coronasystemen van de GGD. Duizenden medewerkers van de callcenters hadden toegang tot persoonlijke gegevens van mensen die contact hadden gehad met de GGD.

Onaanvaardbaar risico

“Er is door het ministerie van VWS een onaanvaardbaar risico genomen met de persoonsgegevens van miljoenen mensen”, aldus oud-PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug die woordvoerder van de stichting is. “Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig met hun privacy en dataveiligheid omgaat.” Het gegevensbestand van de GGD bevat informatie van mensen die zijn getest of gevaccineerd of bij een bron- en contactonderzoek genoemd werden. De gegevens van 6,5 miljoen Nederlanders waren toegankelijk voor alle 26.000 medewerkers.

Waarschuwingen

Stichting ICAM vindt dat het ministerie waarschuwingen over de kwetsbaarheid van het systeem niet serieus heeft genomen. De persoonsgegevens hadden beter geëncrypt moeten worden. Tevens zou het onmogelijk gemaakt moeten zijn dat omvangrijke hoeveelheden gegevens makkelijk te downloaden waren. Ook de monitoring aangaande welke gegevens in te zien waren door medewerkers had beter gemoeten, aldus stichting ICAM.

Klik hier voor de website van ICAM.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief